WIE ZIJN WIJ?

We schrijven 1984, een winteravond in de Keizershallen. Enkele vrienden waren verkleed als uurwerken (jaja, de tijden zijn veranderd) en twijfelden of ze nu op het Katrienenbal zouden meelopen in het (toen) overbekende défilé. Na enkele aarzelingen werd er besloten mee te dingen naar de hoofdprijs maar er moest een naam bedacht worden. "Waarom niet LDVD" werd er gezegd. "Van liefdesverdriet, maar wij zeggen LossendeirDeVeirdeirDeir!" Zo botsten ze "los door de voordeur door" op het podium waar ze de eerste prijs in de wacht sleepten! Enkele jaren later (1988) liepen de kameraden mee als losse groep onder de naam LDVD en onder impuls van Guy Backaert liep de groep in 1989 zijn eerste stoet.


Nu, meer dan 35 jaar later leeft LDVD nog steeds en heeft het reeds een mooi palmares bijeengeraapt. Als kleine groep kon LDVD de eerste jaren meestrijden in de subtop van het klassement. En als middelgrote groep (sinds 1997) probeert LDVD nu nog steeds bij de origineelste groepen van de stoet te zijn! Dat LDVD dit kan, bewijzen de prijzen Van Mossevelde (originaliteitsprijs) die de groep behaalde in 2000 (Het Laatste Avondmaal), 2006 (SOS Piet), 2008 (Persiflage Kamillekes) en 2014 (Zoekte Boel?). De laatste jaren is LDVD zelfs een vaste waarde geworden in de subtop van de middelgrote groepen.


LDVD heeft in de loop der jaren al wat tradities kunnen opbouwen qua evenementen. In de beginjaren waren de "cowboy-foiven" een must om naartoe te gaan. Wie kent nog de "24-uren buizen-TD" of kan zich nog het optreden van "Katastroof" herinneren ? Met "Trappist (of Oiljst) in concert" werd een traditie terug opgerakeld en iedereen kan elk jaar heerlijk smullen op onze "Groeiten boef". De "Sponsjen Auvend" of het tapasfestival, een foute X-mass party, niets is te gek voor deze groep.


Met voormalig burgemeester Anny De Maght werd in 1994 Dendermonde onveilig gemaakt, er was controverse in 1993 en 2000 wanneer gespot werd met Jezus en zijn volgelingen, voor LDVD bestaan geen heilige huisjes. In 1996 bracht LDVD een carnavalsvlag uit om de straten van het parcours terug feestelijk te maken. Gunther Muylaert stond hier borg voor de mooie tekening. In 2005/2006 kwam de groep dan op de proppen met T-shirt en sweater van "100 % carnavalist" onder impuls van onze Guy, iets wat we in 2014 nog eens zouden overdoen. Ook dit werd een succes en kreeg nogmaals uitbreiding in het beruchte carnavalsseizoen 2020-2021.


De beste prijzen vielen in 2000, 2006, 2015 (5de plaats), 2020 (4de plaats) en in 2018 behaalde LDVD voor de eerste keer in de geschiedenis een top 3 plaats. In 2014 was LDVD de origineelste waardoor we een record bezitten als winnaar van de prijs Van Mossevelde. Liefst 4 keer op 16 jaar werd LDVD als origineelste uit de stoet gekozen. Als kleine groep werd LDVD ooit een top-3 plaats afgenomen wegens strafpunten! En de geschiedenis herhaalt zich in 2009 bij de middelgrote groepen. In de officiële rangschikking eindigde LDVD 3de maar door strafpunten zakten we weg naar een 8ste plaats.


In de vele stoeten die LDVD liep kunnen we zeggen dat de groep gekend is van de humoreske thema’s en het nabootsen van ‘typetjes’. Of het nu Amy Winehois was, een Oilsterse airhostess, een bootvluchteling of Carmen van FC De Kampioenen, niets is te gek om er een parodie van te maken.


In 2018 bestond LDVD 30 jaar en behaalde de groep met ‘De reigen bezwoeren, ne goeie carnaval geboeren’ een 3de plaats bij de middelgrote groepen. Een jubileumjaar om nooit te vergeten. Een atypisch LDVD-thema waar ook ex-leden terug deelnamen in de stoet. Een nieuwe boost om na 30 jaar nog steeds verder te gaan.


De rechters van de humor toonden in 2020 dat er met alles mag en moet gelachen worden, van pastoor tot Jood. Het typetje met een mooie wagen en dito act zorgde voor een 4de plaats in de stoet.


Met ons Tomorrowland in Oilsjt behaalden we in 2023 ook een mooie 4e plosj in de stoet.