2024 - Gesloeten dürümstandigheden

Eindresultaat:

12e plaats op 21 groepen

Stoetliedje:

Beelden stoet:

Logo en/of affiche:

"De pitazauken verdroiven de Belgische frituren.
En z’emmen da slim bezieng want in een pitazauk kroigde frit, mor in een frituur kejje giejne pita verkroigen.
Kennen de frietzauken oeverendj bloiven in ons Oilsjterse stee?"

De insteek van het onderwerp is duidelijk: veel pitabars en exotische eethuizen nemen het straatbeeld in, ten nadele van de traditionele frituur.
Een voorbeeld is in de Gentsestraat, waar het 'frietkot' vervangen werd door een pitabar.
Maar is dat nu allemaal zo slecht?
Of moeten we dan toch 'ten strijde trekken' en onze Belgische frituurtraditie bewaren voor de toekomst?"


"Wij zijn in onze fantasie een 'Osmaans leger', ofwel het 'pitaleger' dat de frituren wil verdringen.
'We gaan Oilsjt verorberen', klinkt het.

Onze wagen bestaat uit 4 delen, met ondermeer de 'frietzak', een katapult (onderdeel van het leger veroveraars), de oude frituristen die zich verdedigen (inclusief een frituurvergiet als 'helm' op hun hoofd) en de 'nieuwe keuken'.

Wie LDVD kent, zal meteen beamen dat dit een 'typisch onderwerp' is, waarmee we graag willen uitpakken ..."


"Ons 'leger' bestaat uit 34 gekostumeerden (leden en figuranten); samen met de begeleiders erbij, komen we aan 40 mensen.
Dat we gaan opvallen is een statement: verwacht je aan een dolkomisch tafereel met een humoristische 'act'.
Voeg daarbij een 'sausje' LDVD en je komt terecht bij onze (zovele) veelbesproken vermakelijke onderwerpen uit het verleden.

In de repetities hielden we een 'grote stok' vast, maar wat zal dat worden in de stoet?!
Onze verwachtingen zijn na twee keer een 4e plaats dit jaar eerder 'bijkomstig'.
Als het goed is, zal het vanzelf scoren, maar het àllerbelangrijkste blijven de publieke reactie(s).

In elk geval, zonder enige twijfel: 'je zal ons van ver zien komen'!

Groeten van het nummer 18 uit 'deel A' van de stoet ...
AKV LossendeirDeVeirdeirDeir met 'Gesloeten dürümstandigheden'!"


Tekst & interview: CarnavalaalstKoentje