Welkom bij LDVD! | Historiek

We schrijven 1984, een winteravond in de Keizershallen. Enkele vrienden waren verkleed als uurwerken (jaja, de tijden zijn veranderd) en twijfelden of ze nu op het Katrienenbal zouden meelopen in het (toen) overbekende défilé. Na enkele aarzelingen werd er besloten mee te dingen naar de hoofdprijs maar er moest een naam bedacht worden. "Waarom niet LDVD" werd er gezegd. "Van liefdesverdriet, maar wij zeggen lossendeirdeveirdeirdeir!" Zo botsten ze "los door de voordeur door" op het podium waar ze de eerste prijs in de wacht sleepten! Enkele jaren later (1988) liepen de kameraden mee als losse groep onder de naam LDVD en onder impuls van Guy Backaert liep LDVD in 1989 zijn eerste stoet.

Nu, meer dan 25 jaar later leeft LDVD nog steeds en heeft het al een mooi palmares bijeengeraapt. Als kleine groep kon LDVD de eerste jaren meestrijden in de subtop van het klassement. En als middelgrote groep probeert LDVD nu nog steeds bij de origineelste groepen van de stoet te zijn! Dat LDVD dit kan, bewijzen de prijzen Van Mossevelde (originaliteitsprijs) die de groep behaalde in 2000 (Het Laatste Avondmaal), 2006 (SOS Piet), 2008 (Persiflage Kamillekes) en 2014 (Zoekte Boel?).

LDVD heeft in de loop der jaren al wat tradities kunnen opbouwen qua evenementen. In de beginjaren waren de "cowboy-foiven" een must om naartoe te gaan. Wie kent nog de "24-uren buizen-TD" of kan zich nog het optreden van "Katastroof" herinneren ? Met "Trappist in concert" werd een traditie terug opgerakeld en iedereen kan elk jaar heerlijk smullen op onze "Groeiten boef". De "Sponsjen Auvend", een foute X-mass party, niets is te gek voor deze groep.

Met voormalig burgemeester Anny De Maght werd in 1994 Dendermonde onveilig gemaakt, er was controverse in 1993 en 2000 wanneer gespot werd met Jezus en zijn volgelingen, voor LDVD bestaan geen heilige huisjes. In 1996 bracht LDVD een carnavalsvlag uit om de straten van het parcours terug feestelijk te maken. Gunther Muylaert stond hier borg voor de mooie tekening. In 2005/2006 kwam de groep dan op de proppen met T-shirt en sweater van "100 % carnavalist" onder impuls van onze Guy, iets wat we in 2014 nog eens zouden overdoen. Ook dit werd een succes!

De beste prijzen vielen in 2000, 2006 (5de plaats) en 2015 (opnieuw 5de plaats). Ook in 2008 was LDVD de origineelste waardoor we in een uitzonderlijk gezelschap kwamen van Vriët en Lotjonslos, die elk de originaliteitsprijs 3x behaalden. Als kleine groep werd LDVD ooit een top-3 plaats afgenomen wegens strafpunten! En de geschiedenis herhaalt zich in 2009 bij de middelgrote groepen. In de officiële rangschikking eindigde LDVD 3de maar door strafpunten zakten we weg naar een 8ste plaats.

In 2011 werd teruggegrepen naar het concept wat LDVD groot maakte: een act op de wagen. Zowel bij de leden als het publiek was "Beikenhof Oepen" weer een voltreffer! Tijdens carnaval 2012 brak LDVD even met hun traditie..."Amy's Winehouse" was eens iets anders. Het was, laat ons zeggen, een overgangsjaar ;-)

2013 moest een jubileumjaar worden, LDVD bestond maar liefst 25 jaar. Daarentegen haalde LDVD de slechtste plaats in hun carrière in de Aalsterse stoet. "De slekkengang" kon op weinig appreciatie rekenen door de jury. Maar LDVD zou LDVD niet zijn moesten ze niet "voesj doeng".

Met "Zoekte Boel?" hebben we in 2014 weer een echt LDVD-onderwerp. Het thema gaat enerzijds over de huidige 'buitenlandse' toestanden die heersen op de Varkensmarkt en de bijhorende ambras (boel) die dat soms teweeg brengt. Ge vindt er niet anders meer dan nachtwinkels, Turkse bakkers, exotische fruitwinkels, nen winkel ver naar Bujumbura te bellen, ... Allez allemaal 'multicultureel'... Anderzijds is er enen Oilsjteneer die blijft overleven op de Veirkemert: de vismarchang Boel! Ons thema werd gesmaakt, met een 7de plaats als gevolg, maar vooral: we winnen voor de 4de keer de originaliteitsprijs "Willy Van Mossevelde". Een unicum en iets waar we echt trots op zijn!

Carnaval 2015 was opnieuw een goed jaar voor LDVD. Er was wel wat extra werk met het bouwen van een nieuwe muziekremorque met onze welbekende deur. Op zaterdag tijdens de doop hadden we wel allemaal iets van "we zijn af". En maandag bleek dan toch dat ook de jury deze mening wel deelde. We zijn zeer blij met onze 5de plaats, een van de beste resultaten die we ooit al behaald hebben. We brachten echt een LDVD onderwerp, en dat kan mee- of tegenvallen, maar deze keer was het dus blijkbaar wel raak.

Een blik op de toekomst... ...2016?

2016 zal zeker en vast een uitdaging worden. Een aantal zeer getalenteerde leden hebben om persoonlijke redenen besloten om ons te verlaten. Langs deze weg nog eens dank, en weet dat jullie altijd welkom zijn in de 9 voor een pintje. Maar LDVD heeft zijn aantrekkingskracht blijkbaar nog niet verloren, nieuw bloed op komst. Met een klein tiental stagiairs starten we dit nieuwe jaar. Onderwerpen worden al bekeken, de ideeën zijn al aan het broeden... Een hele uitdaging dus voor onze nieuwe voorzitter Lander.

Met alle vertrouwen beginnen we aan het nieuwe jaar.